Home / Genel / Organik Ürün Tüketenlerin Vücuduna GDO Girmiyor

Organik Ürün Tüketenlerin Vücuduna GDO Girmiyor

mustafakarikyeni

HİPP Ülke Müdürü Mustafa Karık, organik ürün tüketen vatandaşların vücuduna GDO ve zararlı kimyasalların girmediğinden emin olabileceklerini söyledi.

TVNET Televizyonu’nda yayınlanan Sağlık Raporu Programına konu olan HİPP Ülke Müdürü Mustafa Karık, organik tarım ve organik ürünler pazarı hakkında bilgiler verdi. Programın yapımcısı Ayşenur Asuman Uğur’un sorularını yanıtlayan Mustafa Karık, şu anda toplumda bir kavram kargaşası olduğunun altını çizdi. Konvansiyonel tarım ile organik tarımın arasında doğal ve iyi tarım uygulamalarının bulunduğunu ve bunların insanların kafasını karıştırdığını belirten Karık, organik üretimin çok net kuralları olduğuna vurgu yaptı. Karık, “Organik tarım herhangi bir yere yerleştirebileceğiniz bir tanım değil. Onunla ilgili kurallar çok nettir. Kanunlar vardır. Nasıl yapılması gerektiği ile ilgili net bilgiler vardır. Bunlara uyulması gerekiyor ve bunlar da denetleniyor. Hem devlet tarafından hem de bağımsız sertifikasyon kuruluşları tarafından denetleniyor. Türkiye’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hem kendisi sertifikalandırıyor hem de kendisinin akredite ettiği uluslararası tanınmış bağımsız kuruluşlar, sertifikasyon kuruluşları bunları denetliyor” diye konuştu.

 

hippslayt

TOPRAKTA YETİŞMİŞ HER ÜRÜN ORGANİK DEĞİLDİR

Konvansiyonel ve iyi tarım uygulamaları ile üretilmiş ürünlerin de laboratuvar ortamında üretilmediğini topraktan geldiğini sözlerine ekleyen Mustafa Karık, şunları söyledi:

“ Bu ürünlerin hiçbirisi yani pazardan aldığınız, manavdan aldığınız ürünlerin hiçbiri laboratuvarda bir cam fanus içerisinde yetişmiyor. Sonuç itibariyle hepsi toprakta yetişiyor. Dolayısıyla toprakta yetişmiş her ürün organiktir demek çok yanlış bir tanımlama olacaktır. Organik ürünlerinin vücudumuza neyi daha fazla verdiğini tartışmıyoruz biz. Organik ürünler daha besleyici midir, daha fazla vitamini var mıdır bunlarla ilgili ciddi araştırmalar var dünya üzerinde. Bunların sonuçları önümüzdeki yıllarda insanlarla paylaşılacaktır. Organik ürünlerin bizim vücudumuza daha fazla neyi verdiği değil neyi vermediği önemli. Kimyasal atıkları vermiyor, GDO’lu ürünleri vermiyor. Dolayısıyla organik ürün tüketen bir insan şundan emin olacak; ‘Benim vücuduma herhangi bir kimyasal, GDO içerikli bir ürün girmiyor.’ Organiğin de elde etmeye çalıştığı budur. İnsanların vücuduna, müdahale edilmiş zararlı şeylerin girmemesidir. Sebze ve meyvelerde eğer konvansiyonel bir üretim yapılmışsa mutlaka kimyasal ilaçlama olmuştur. Tohumların GDO’lu tohum olma ihtimali çok yüksektir ki bugün dünyada birçok üründe olduğu gibi pirinçte, mısırda, buğdayda da GDO’suz bir tohum bulma imkanı neredeyse ortadan kalktı gibi. Dolayısı ile Organik tüketmediğimiz sürece GDO’yu her gün vücudumuza bir şekilde alıyor olacağız.”

 

hippslayt2

TARLADAN RAFA KADAR DENETİM

Organik tarım üretim süreçleri konusunda da ayrıntılı bilgiler veren Mustafa Karık, organik ürünlerin üzerinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile bağımsız denetim kuruluşlarının sertifikalarının olması gerektiğinin altını çizdi. Karık, organik üretimde çiftçilerin ekime başlamasından önce tarlaların denetlendiğini ifade ederek, “Ürün yetişirken herhangi bir şekilde kimyasallarla ilaçlama yapılmıyor. En önemli unsur budur. Biyolojik mücadele yapılıyor. Tarımın aslına dönmüş oluyoruz. Doğanın bize verdiği imkanlarla doğaya dönüyoruz. Toplama kısmında da yine elle toplama yapılıyor. Ya yerinde ambalajlanıyor bu ürünler ya da organik tarıma uygun olarak nakledilip o şekilde ambalajlanıyor. Ürün ambalajına girene kadar hatta raflardan dahi denetime tabii tutuluyor” diye konuştu.

HİPP olarak, organik üretimin artırılması için çiftçileri desteklediklerini de sözlerine ekleyen Karık, anlaşmalı çiftçiler sayesinde hem daha fazla organik tarım arazisine sahip olunduğunun hem de alım garantisi ile çiftçilerin mağdur edilmediğinin altını çizdi.

 

Hakkında OrganikDunya

Yanıt Yaz

Sayfa Başına Git